Potřebujete zhubnout? Projezte se ke štíhlé linii s chilli

Chilli je nejen velmi chutné, ale také má řadu benefitů pro náš organismus. Jeden z nich je možná trochu překvapivý. Může se po pálivých papričkách skutečně hubnout?

 

Jaké účinky mají chilli papričky

 

První zmínky o konzumaci chilli papriček se objevují už přibližně k roku 7000 před naším letopočtem. Pochutnávali si na nich původní obyvatelé Mexika a Jižní Ameriky. Zásadní bylo dovezení prvních papriček do Španělska, což v následujících staletích rozšířilo pozoruhodné rostliny do celého světa.

Papričky mají celou řadu pozitivních zdravotních účinků. Dietologové se shodují na tom, že pálivé papričky jsou účinným pomocníkem při shazování nadbytečných kilogramů.

 

Jejich konzumace totiž umí podle některých studií, jež se tímto vlivem zaobíraly, po jídle zvýšit výdej energie. Papričky mají rovněž vliv na snížení respiračního kvocientu, tedy na zvýšenou oxidaci tuků.

Pokud sníme pálivý pokrm, připadáme si také dříve sytí. Logicky toho pak zkonzumujeme méně. A to má pochopitelně dobrý vliv na hubnutí. Navíc by vás podle jiných zdrojů měla přejít hlavně chuť na sladké, slané a tučné. A to jsou další „nepřátelé“ každého, kdo se snaží udržet si štíhlou linii.

 

Co umí účinná látka kapsaicin

 

Zodpovědná je za to látka zvaná kapsaicin. Jedná se o rostlinný alkaloid. Společně s dihydrokapsaicinem se jedná o látku, která tvoří více než 80 % podílu veškerých kapsaicinoidů, které se v chilli papričkách objevují. Současně vykazují právě tyto dvě složky nejvyšší míru pálivosti.

Svým působením dokáže tato látka zrychlit metabolismus a nastartovat proces zvaný termogeneze. Dochází ke zvýšení tělesné teploty, což se projevuje právě i na spalování tuků.

Moderní věda přišla se zajímavým a exaktním poznatkem: Tělo nejlépe pálí tuky při teplotě 42 °C. A právě na tuto hodnotu umí tělesnou teplotu zvýšit i některé potraviny. Patří k nim právě i pálivé papričky.

Markantní je dle dostupných závěrů odborných statí vliv kapsaicinu zejména u osob, které mají BMI vyšší než 25.

 

Limity konzumace chilli ve vztahu k hubnutí

 

Účinky extraktu z kapsaicinu probudily mezi uživateli takovou pozornost, že se již tato látka dokonce začala extrahovat do tablet, které se prodávají například v lékárnách a jsou určeny zejména ženám, které se snaží zhubnout. Řada z nich totiž naopak nemá ráda pikantní pokrmy a samotné chilli papričky proto konzumovat nemůže.

Chilli papričky ovšem pochopitelně nejsou univerzálním receptem na zhubnutí naprosto bez jakéhokoli přičinění uživatele. K hubnutí mohou přispět, avšak rozhodně si štíhlou linii nezajistíte bez kompletní úpravy jídelníčku. Vhodné je v rámci celkové úpravy životosprávy navíc i přidat dostatek pohybu.

Spoléhat se na nejrůznější „zaručené“ zázračné metody, ať již zahrnují kapsaicin či nikoli, nemá v trvalém hubnutí efekt. Spolehnout se na ně znamená pouze předstupeň k jojo efektu.

Plněné papriky s rajskou omáčkou | Tortilla Chilli con carne | Kajenský pepř

 

Zpět do obchodu