8 potravin, které zrychlí Váš metabolismus

Snažíte se shodit svá nechtěná kila navíc, které jste přibrali během Vánoc, či chcete žit zdravějším životním stylem? Základem všeho je dostatečný pitný režim, pravidelná a zdravá strava a také kvalitní spánek, který by měl trvat přibližně 7-8 hodin. Pokud chcete svému tělu přilepšit, zkuste do svého jídelníčku zařadit těchto 8 potravin, které Vám budou nejenom chutnat, ale pomohou Vám také urychlit metabolismus, díky čemu budete rychleji a lépe hubnout. Na trhu jste jistě už viděli spoustu produktů, které slibují rychlé spalování tuků, ale sami jistě víte, že nejsou příliš funkční. Jejich velkou nevýhodou je také jejich vysoká cena. Místo těchto předražených výrobků přidejte do svého jídelníčku právě tyto potraviny, které máte jistě už doma. 

 

 

Zelený čaj

Zelený čaj je známý svým vysokým obsahu kofeinu, neboli teinu, který sám o sobě přispívá spalování tuků. Tím nejlepším bonusem zeleného čaje je ale to, že obsahuje látku zvanou EGCG, neboli Epigallocatechin galát, která pomáhá při spalování tuků až po dobu dvou hodin. Díky těmto látkám je zelený čaj často obsahem mnohých produktů na hubnutí, ale raději si kupte kvalitní sypaný zelený čaj, kterým svému tělo přilepšíte daleko více. Díky obsahu kofeinu pijte zelený čaj nejlépe během rána, či dopoledne. Zajímavostí o zeleném čaji je to, že se v Číně používá k řízení hladin hormonů. 

Kofein

Kofein, který je obsažen v kávě, pomáhá povzbudit náš organismus a díky tomu se zrychluje i naše spalování. Mimo to má kofein i další spoustu výhod, například to, že káva obsahuje užitečné antioxidanty, které slouží jako prevence proti vzniku Alzheimerovi chorobě a srdečním onemocněním. Buďte ale opatrní na dávkování kofeinu, jelikož by se u Vás při nadměrném množství mohlo objevit bušení srdce, nervozita, podrážděnost, či nespavost. Studie prokázaly, že až šálky kávy denně mohou být prospěšné. Pokud rádi cvičíte, jistě víte, že káva před tréninkem je ideálním poháněčem. Věděli jste, že se za den na světě vypije 1.6 bilionů šálku kávy?

Ryby

Jistě je Vám známo, že jsou ryby skvělým zdrojem bílkovin, které přispívají k tvorbě svalové hmoty a právě ta pomáhá při zrychlení metabolismu. Ryby, jako například tuňák, či losos, obsahují také velké množství zdravých tuků. Mimo jiné obsahují také omega-3 mastné kyseliny, vitamíny A a D, ale také jód. Díky těmto vlastnostem se ryby řadí mezi takzvané superpotraviny. Neváhejte tedy a zařaďte do svého jídelníčku ryby alespoň 2x týdně. Některé studie dokonce prokázaly, že ryby mají lepší účinky, než některá antidepresiva.

Bílkoviny

Jak jsme si již zmínili výše, bílkoviny přispívají ke stavbě svalové hmoty, která pomáhá ke zrychlení metabolismu - jak je známo, čím více má člověk svalů, tím rychlejší má metabolismus. Další fakt je ten, že tělo spotřebuje více energie k tomu, aby bílkoviny spálilo. Bílkoviny nám také zajistí pocit sytosti na delší dobu. Zařaďte tedy do svého jídelníčku maso, ryby, luštěniny, vejce a podobné potraviny, které jsou bohaté na bílkoviny.

Avokádo

Avokádo je bohaté na zdravé tuky, které pomáhají snižovat cholesterol, ale také právě pomáhá zrychlit metabolismus. Mimo jiné má avokádo velké množství železa, hořčíku a vitamínu B, C, E, K a H. Avokád je velmi tvárné a dá se z něj připravit spousta pokrmů, od dezertů, guacamole, avotoasty, až po výborné pomazánky. Při výběru avokáda si dejte velký pozor na jeho zralost, nebo spíše přezrálost.  

Koření a chilli papričky

Jak jistě víte, chilli papričky obsahují látku zvanou kapsaicin, která dokáže náš organismus skvěle zahřát, rozproudit krev a díky tomu se zrychlí náš metabolismusKoření, které přispívá ke zrychlení metabolismu, je například skořice, nebo kajenský pepřNapříklad skořice znesnadňuje ukládání tuku v těle, ale také příznivě ovlivňuje hladinu cukru v krvi.

 

Luštěniny

Luštěniny jsou mimo jiné bohaté na spoustu minerálních látek, jako například železo, draslík, hořčík a vápník. Největší výhodou luštěnin je ale velký obsah bílkovin, čehož využívají hlavně vegetariáni a vegani. Například některé bílkoviny mají větší obsah bílkovin, než hovězí maso. Pokud máte u luštěnin problém s nadýmáním, zkuste je minimálně den před vařením namočit do vody. Právě tento proces by měl zabránit nepříjemným problémům. Zařaďte tedy do svého jídelníčku čočku, hrách, fazole, či cizrnu.

 Ořechy

Ořechy jsou výborným zdrojem železa, proteinů a mědi, ale přitom obsahují málo tuku. Velmi oblíbené ořechy jsou například mandle, nebo kešu. Pokud máte rádi burákové máslo, můžete jásat, jelikož je to skvělý způsob, jak do sebe dostat zdravé tuky. Mimo jiné ořechy snižují riziko srdečních chorob, ale i cukrovky.

Plněné papriky s rajskou omáčkou | Tortilla Chilli con carne | Kajenský pepř

Zpět do obchodu