Kajenský pepř

Kajenský pepř (Cayenský pepř, Cayennský pepř) není vlastně vůbec pepř. Jde o odrůdu chilli papričky Cayenne.

Jak je to možné? Pravděpodobně se jedná o důsledek chybného překladu, který se léty používání tak zažil, že pod tímto názvem speciální odrůdu chilli papriček známe dodnes. Jejich původ lze vysledovat v oblasti Cayenne na pobřeží Francouzské Guyany, tedy v Jižní Americe.

 

Trocha historie

Důkazy o pěstování kajenského pepře lze vysledovat až do 6. tisíciletí před naším letopočtem v již zmíněné Jižní Americe odkud se díky evropským kupcům dostal do celého světa. Velmi rychle se stal oblíbenou náhradou jiných hůře dostupných pálivých koření včetně onoho pepře. Vzaly jej za své národní kuchyně pověstné svou extrémní pálivostí, včetně indické a maďarské. Z hlediska původu je Kajenský pepř plodem Papriky křovité, která se vyskytuje ve volné přírodě na většině území Střední a Jižní Ameriky. Stále je hojně využívána jako součást pokrmů. Někteří obyvatelé těchto končin je konzumují podobně jako u nás jablka.

 

Koření i lék

Kajenský pepř znali a používali již Indiáni, kteří jej využívali především jako lék. Kromě kapsaicinu způsobujícího jeho pálivost totiž kajenský pepř obsahuje také vitamíny skupin B, C a E, stopové prvky, jako například draslík, vápník nebo mangan. Indiáni jej oceňovali pro jeho dezinfekční a antibakteriální vlastnosti, kterých ostatně můžeme využít i my. Kromě toho podporuje kájenský pepř srdeční činnost a snižuje přehnanou krevní srážlivost, čímž působí preventivně proti vzniku krevních sraženin. Pozitivní vliv má ale také na trávicí soustavu a vyprazdňování. S jeho konzumací ale buďte opatrní, pálivost této chilli papričky se totiž pohybuje v rozmezí 50 000 až 80 000 Scovilleho škály.

Podpoří vaši snahu o hubnutí

Kajenský pepř povzbuzuje vylučování žaludečních šťáv a celkově zrychluje metabolismus. Bylo prokázáno, že pomáhá při spalování přebytečných tuků. Jeho extrémní pálivost také snižuje chuť k jídlu. Proto jej můžete s úspěchem využít i jako podporu hubnutí. Vyhýbat se mu nemusí ani diabetici, protože snižuje hladinu cukru v krvi a poradí si dokonce i s cholesterolem. Hlavní účinnou složkou kajenského pepře je stejně jako v případě chilli papriček kapsaicin známý pro své analgetické účinky vycházející ze schopnosti rozšiřovat cévy. Díky tomu je kajenský pepř také skvělým prostředkem pro tišení bolesti. Použít jej můžete například při migréně.

Cayennský pepř v kuchyni

Toto koření nachází své uplatnění především v mexické či indické kuchyni. Přidat jej ale můžete do jakékoliv omáčky, dipu nebo polévky, kterou chcete přiostřit. Nahradíte jím i běžnou pálivou papriku, ale postupovat s ním musíte opravdu velmi opatrně. Jednak je mnohem pálivější než paprika a pak při přidání velkého množství naráz může tvořit hrudky. Vyzkoušejte je například do masové směsi s fazolemi, kterou si připravíte jako náplň do tortilly. Dokonce i klasický český guláš získá díky kajenskému pepři neobvyklý šmrnc. Vynikající bude ale také do marinád na maso, díky čemuž zpestří letní grilování. Kajenský pepř zakoupíte na eshopu seminka-chilli.cz.

Dráždivý nejen pro člověka

Dostanou-li se vám do ruky čerstvé plody Kajenské chilli papričky, využijte je k přípravě nápoje, kterým zbavíte svůj trávicí trakt parazitů. Stačí jednoduše rozmíchat čerstvou šťávu z kajenského pepře ve vodě a vypít. Pro znásobení účinku lze přidat i rozmačkaný stroužek česneku. Látky obsažené v kajenském pepři působí také proti vzniku a rozšíření rakovinných buněk. Studie prováděné na amerických univerzitách prokázaly schopnost tohoto koření předcházet rakovině plic a jater. Konzumace většího množství těchto chilli papriček ale také dráždí pohlavní a močovou soustavu. Z tohoto důvodu je často kajenský pepř využíván jako afrodiziakum a prostředek pro předcházení zánětu močových cest.

Variace slaných závinů s chilli | Tortilla Chilli con carne | Plněné papriky s rajskou omáčkou

 

Zpět do obchodu